A puding próbája: a küldés.........

2013.03.03 22:10

Xavér (ma így neveztem el akkori hősömet) egy határozott, agilis értékesítési szakember. A cég, ahol dolgozott, szedte a sátorfáját és kivonult az országból. 

Xavér már hosszú évek óta nem keresett állást, a korábbiakat is a kiterjedt kapcsolati hálója révén pályázta és kapta meg. Ennek megfelelően az önéletrajz, amelyet átküldött nekem, finoman szólva is hiányos, szűkszavú és semmitmondó volt. 

A cégek, ahol előzőleg dolgozott, kifejezetten jól ismertek, de mégis még ezek a jól csengő cégnevek sem mutattak vonzóan az önéletrajzában. A munkája megszűnése után ezt az önéletrajzot küldözgette hirdetésekre majd egy hónapon keresztül, de sehová nem hívták be interjúra, senki még csak fel sem hívta telefonon állás-ügyben. Ekkor fordult hozzám egy közös ismerősünkön keresztül.

Xavérnak elmondtam a véleményem, az észrevételeimet az önéletrajzával kapcsolatban, majd rövid diskurzus után nekiláttunk újraszabni és tartalommal feltölteni az önéletrajzát. 

Nagyon nyitottan állt a problémához és hajlandó volt más nézőpontból is megnézni azt, ami mindkettőnk helyzetét megkönnyítette. Tudtam vele kapcsolatban, hogy ha behívják interjúra, ott már rendben fog minden menni, tehát Xavérnak az önéletrajza volt a kézzelfogható akadály, amiért hiábavalóan pályázott és veszített el majd egy hónapot, a sikertelenségből adódó frusztrációról már nem is beszélve. 

Az önéletrajz pár órán belül összeállt: a jól ismert cégek nevénél már a feladatok mellett sorakoztak azok az eredmények, amelyeket Xavér elért. További két nyelven készítettük el az immáron szépen strukturált, jól áttekinthető, de mégis gazdag önéletrajzot. 

A puding próbája ez esetben a küldés volt: másnap 5 toborzási és fejvadászcégnek elküldte Xavér az önéletrajzát, majd a profession.hu-n két releváns hirdetésre is. 

A puding kiválónak tünt, mert azon a héten Xavérnak már 3 fejvadászi interjúja, továbbá egy konkrét vállalati interjúja is volt. Az azt követő héten az interjúk száma elérte a 6-ot ! 

Nem fokozom.................az önéletrajz újra-elkészítése utáni 5. héten Xavér aláírt egy Értékesítési Manager-i állásajánlatot, majd néhány napon belül megkezdte munkáját az adott cégnél. 

Ami történt, nem csoda volt, hanem Xavér motiváltságának és nyitottságának köszönhető siker, mert hajlandó volt meghallani, hogy milyen problémák miatt nehézkes számára az álláskeresés.